Jak ušetřit za plyn

AKTUALIZOVÁNO

Jednoduše. Změnou dodavatele. Není ale jednoduché si vybrat. Nehleďte vždy jen na cenu.

V České republice je plyn důležitou komoditou, kterou využívají domácnosti i podnikatelé. Účet za plyn hraje u mnohých z nás důležitou a vysokou položku v rozpočtu. I proto je to nepostradatelná součást spoření domácnosti či firmy. Plyn využívá drtivá většina obyvatel ČR v průběhu celého roku, nejen o svátcích.

Dodavatele plynu si můžete svobodně vybrat

Někteří lidé se domnívají, že plyn mohou odebírat pouze od společnosti, které patří plynovod do jejich domácnosti. Není tomu tak. V dnešní době se už můžete dle vlastního uvážení rozhodnout, od koho budete plyn odebírat.

Tuto možnost přinesla tzv. "liberalizace trhu s plynem", která výběr dodavatele umožnila nejprve firmám a následně i domácnostem.

 

Distributoři plynu

Bývalé energetické firmy se rozdělily na distribuční část a obchodní část. Distributor je společnost, které patří plynovod v určitém regionu České republiky, a vybrat si ji nemůžete – je v daném regionu vždy jediná. Distributorovi hradíte cenu za dopravu plynu do vaší domácnosti nebo firmy. Obchodník je společnost, která vám na základě smlouvy dodává plyn. 

Obchodníka si můžete vybrat a protože každý obchodník nabízí jiné ceny  za plyn, můžete tak ušetřit. Liberalizace trhu dovolila tedy vstup novým podnikům na trhu s plyn. Umožnila také, aby například společnostem, které známe především jako poskytovatele elektrické energie distribuci plynu. Ukázkou takové společnosti je ČEZ. Ten svým zákazníkům nabízí dodávky elektřiny i plynu. Výhodou využití distribuce od těchto společností je především stabilní zázemí či ceny, které jsou povětšinou velmi výhodné.

Na trhu s plynem vznikla konkurence, která je dobrá pro zákazníka i samotné firmy. Nezapomeňte, že každý může svobodně svého dodavatele plynu změnit.