Kdy se vyplatí spořicí účet pro podnikatele?

Spořicí účet pro podnikatele

Rozhodli jste se, že se přidáte k více než jednomu milionu podnikatelů v České republice a pustíte se do podnikání i vy? Přiblížíme vám, jaké jsou základní rozdíly mezi jednotlivými formami podnikání, seznámíme vás s hlavními výhodami spořicího účtu pro podnikatele a poradíme, kde si ho můžete zřídit.

Definice podnikatele

Podnikatelem může být fyzická nebo právnická osoba, která se věnuje podnikání neboli soustavné samostatné činnosti prováděné za účelem zisku. Definice podnikatele je v České republice zakotvena v § 420 nového občanského zákoníku. V Česku je aktuálně více než 1 031 000 podnikatelů, z čehož je 598 086 OSVČ hlavních a 433 279 OSVČ vedlejších. V letošním prvním pololetí u nás přibylo 12 338 podnikatelů, statistiky tak ukazují, že počet OSVČ u nás roste i v době pandemie koronaviru.

Co je to živnost?

Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek, které stanovuje živnostenský zákon.

Jak si založit živnost?

Začátek podnikání je spojený s několika povinnostmi. Při zakládání živnosti jistě oceníte praktický nástroj Jak si založit živnost, který vás krůček po krůčku provede tím, jak založit volnou, řemeslnou, vázanou i koncesovanou živnost. Ve chvíli, kdy budete mít hotovo, měli byste začít uvažovat také o zřízení datové schránky, jež vám usnadní komunikaci s úřady, a také podnikatelského účtu, který přináší celou řadu výhod.

OSVČ, nebo s.r.o.?

Ve chvíli, kdy se rozhodnete podnikat, měli byste dobře zvážit, jestli se do podnikání pustíte jako živnostník, nebo si založíte s.r.o. Definici osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), jsme si uvedli výše, jaká je definice s.r.o.? Společnost s ručením omezeným je jednou z forem obchodních společností, které u nás můžete založit. V České republice se jedná o nejrozšířeněji formu podnikání, která je zákonem považovaná za kapitálovou společnost, vykazuje však také rysy osobní společnosti, a proto je často veřejností považovaná za takzvanou smíšenou společnost.

Při rozhodování byste měli zohlednit specifika své profese i vyhlídky do budoucnosti. Pokud plánujte časem přijmout zaměstnance nebo budovat velkou značku, měli byste se raději rozhodnout pro s.r.o. V tomto případě však musíte počítat s tím, že je založení s.r.o. náročnější a finančně nákladnější.

Pokud stále přemýšlíte nad tím, jakou právní formu podnikání zvolit, jistě vám rozhodování usnadní tento článek, který vám přiblíží výhody i nevýhody jednotlivých variant.

Rozdíl mezi osobním spořicím účtem a účtem pro podnikatele

Spořicí účet pro fyzické osoby nabízí většina českých bank. Spořicí účet vytvořený na míru podnikatelům však přináší jen některé z nich. Spořicí účet, ať už pro fyzické osoby nebo podnikatele, primárně slouží pro zhodnocení finančních prostředků. Spořicí účty pro podnikatele jsou však koncipovány tak, aby co nejvíce vyhovovaly požadavkům živnostníků. Banky například nabízí vedení spořicího účtu pro podnikatele v několika měnách nebo výhodnější úrokovou sazbu.

Spořicí účet pro podnikatele

Spořicí účet vám zhodnotí úspory.

Kdy je spořicí účet pro podnikatele vhodný?

Podnikatelé si spořicí účet nejčastěji zakládají ve chvíli, kdy chtějí vytvořit rezervu pro nečekané situace. Účet se podnikatelům vyplatí, když vytváří rezervu na běžném účtu a s těmito financemi nedisponují. Pokud tyto finance přesunou z běžného účtu na spořicí, mohou se spolehnout na vyšší úrokovou sazbu. Další výhodou spořicího účtu pro podnikatele je bezpečnost. Jedná se totiž o separátní účet, k němuž obvykle není platební karta, takže její ztráta nebo krádež není pro podnikatele rizikem.

Kde si založit účet k podnikání?

Spořicí účet pro podnikatele u nás nabízí hned několik bank, například u Sberbank najdete spořicí účet FÉR spoření PLUS se sazbou až 0,45 % p. a. bez omezení výše vkladu. Sjednání a vedení spoření je zdarma.

Založení a vedení účtu a všechny příchozí a odchozí platby zdarma jsou hlavními výhodami spořicího účtu eMax Business od mBank, který navíc nabízí okamžité provedení plateb mezi účty mBank.

Spořicí účet nabízí také MONETA Money Bank, sjednat si můžete Spořicí účet Online, Spořicí účet Basic nebo Spořicí účet Premium, který nabízí výhodné úročení pro částky do 10 milionů korun. Zřízení a vedení všech tří účtů je zdarma.

Další bankou, u které si můžete založit spořicí účet pro podnikatele, je Equa bank s úrokovou sazbou 0,15 % p. a. do částky 25 000 000 Kč a 0,01 % p. a. nad 25 000 000 Kč. Také tento účet je zdarma včetně převodů.

Se spořicím účtem plus přichází Raiffeisenbank. Tento účet je zdarma jako doplněk k běžnému účtu a peníze budete mít na účtu k dispozici kdykoliv bez výpovědní doby.

Spořicí účet pro podnikatele nabízí také ČSOB, mezi jeho hlavní výhody patří vedení účtu a výpisy zdarma a jednodenní výpovědní lhůta. Účet je navíc možné vést hned v pěti měnách (CZK, EUR, USD, GBP, CHF).

Účet pro podnikatele si také můžete zřídit u Trinity Bank a Waldviertler Sparkasse, i u těchto bank je zřízení a vedení účtu zdarma.