Jak zhodnotit peníze?

Každý, kdo má nějaké volné peněžní prostředky, povětšinou usiluje o jejich zhodnocení. Zhodnotit však nemusí být vždy jednoduché a dokonce se mohou objevit i některá rizika.

Předem je vhondné získat nějaké informace o těch typech finančních instrumentů, které nás zaujali. Existuje jich celá řada. Například:

  • Vkladní knížky
  • Podílové fondy / Otevřené podílové fondy
  • Stavební spoření
  • Spořicí  účty

Pokud již máme vybrán produkt, který nám vyhovuje a splňuje naše požadavky, máme vyhráno. Ne vždy tomu však je a musíme se pustit do hledání.

Zprvu bychom se měli zameřit na to, jakým způsobem chceme zhodnocovat naše peníze. Na tom závisí totiž i zpravidla výše rizika. Obecně platí, že čím vyšší se nabízí zhodnocení, tím je daný produkt rizikovější. Je ale třeba ke každému finačnímu instrumentu, resp. poskytovateli přistupovat individuálně.

Mezi rizika, některých finačních produktů, může patřit:

  • Dlouhá doba, kdy nesmíme manipulovat s vloženými financemi,
  • Neseriózní poskytovatel,
  • Malé záruky,
  • Poplatky spojené s investicí
  • ... a další

Pokud bychom vybrali spořicí účet, rizika jsou rámcově mizivá. Kvalitní spořicí účty nazízejí bezpoplatkovou politiku, záruky vztahující se na uložené peníze až do výše třeba 100.000 Euro, relativně vysoké úročení (není výjimkou i přes 4% p.a.), atd.

Před vybíráním účtu je nutné prozkoumat nabídku na stávajícím trhu nebo dát případně na doporučení. Vždy bychom se měli seznámit s podmínkami poskytování služeb a také důležitou položkou jsou, již zmiňované poplatky. Pokud spoříme menší částky, tak bychom mohli být i v mínusu, pokud bychom museli platit třeba vedení účtu či pohyby na účtě.

Mezi spořicí účty, které se těší dobrému jménu jsou třeba ING Konto od ING Bank, spořicí účet Air Bank či některý od bezpoplatkových bankovních domů ( Equa , ZUNO, Fio).

Přejeme vhodný výběr vašeho finančního instrumentu, který vám přinese maximální zhodnocení a minimální výdaje. Potřebujeteli poradit, neváhejte nás kontaktovat.

Články

Spořicí účet od mBank nyní s 3 % a bonusem 500 Kč

Spořicí účet mBank (mSpoření) je od 19.1.2021 úročen sazbou 3 % ročně. Banka tak reaguje na zvyšující se sazby ČNB a navyšování úrokových sazeb u spořicích produtků ostatních bank na trhu. Využijte jedinečné akční nabídky 3 % a 500 korun k tomu.
Celý článek