Pojištěné a nepojištěné vklady

Mnoho spotřebitelů si "láme hlavu" s tím, jestli jsou jednotlivé finanční produkty pojištěny. V následujícím textu poskytujeme několik informací.

Pojištěné vklady

Pojištění se vztahuje na vklady jak fyzických (občané), tak právnických (firmy, společnosti) osob, vedené u pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. 

Pojištěny jsou tak především kreditní zůstatky na běžných, termínovaných či vkladových účtech, spořicích účtech nebo vkladních knížkách, vklady ověřené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jinou dokumentací.

Pojištěná instituce je povinna zabezpečit identifikaci vkladatele při vedení jeho účtu nebo přijetí jeho vkladu a vést tyto údaje ve své evidenci. 

Nepojištěné vklady

Pojištění se nevztahuje na vklady institucí samotných typu: ba nk, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů. Pojištěny nejsou také vklady, které je pojištěná instituce oprávněna zčásti zahrnout do svého kapitálu (podřízený dluh). Pojištění se dále nevztahuje na směnky a jiné cenné papíry (tj. např. akcie a dluhopisy).

Výše náhrady

Výplata náhrady v zákonné výši 100 % (min. 100.000 EUR), se počítá z celkového kladného rozdílu. Náhrady za vklady jiné než české měně jsou vypláceny v české měně. Pokud tedy máte účet vedený v českých korunách dostanete vyplaceno zhruba 2.500.000 Kč.

Pro účely výplaty náhrady vkladu oprávněné osobě se sečtou všechny její pojištěné pohledávky u jedné pojištěné instituce včetně úroků vypočtených ke dni zahájení plateb a odečtou se její splatné závazky. 

Fond musí na základě zákona zahájit výplatu náhrad do 3 měsíců od data oznámení o neschopnosti pojištěné instituce dostát svým závazkům. Výplaty náhrad probíhají po dobu 5 let ode dne jejich zahájení. Náhrady jsou vypláceny prostřednictvím vybrané banky s širokou pobočkovou sítí, a to jak formou bezhotovostního převodu, tak i výplatou v hotovosti.

Jsou pojištěny všechny instituce u FPV?

U Fondu pojištění vkladů nemusí být pojištěny všechny instituce působící na českém trhu. Některé mohou být pojištěny ve svých "mateřských" zemích. Příkladem může být ING Bank N.V., jako organizační složka je účastníkem holandského systému ochrany vkladů. Dle tohoto systému je limit ochrany vkladů klientů dokonce vyší - 100.000 EUR a vztahuje se na vklady ve 100% výši. To platí i pro  spořicí účet ING Konto .

V Evropské unii jsou finanční trhy v zásadě řízeny,  v tomto směru, již společnou platnou legilativou. Sjednocující celou EU. V případě dotazů se neváhejte obrátit na danou banku, spořitelnu, záložnu, atp. či Fond pojištění vkladů.

zdroj: Fond pojištění vkladů (www.fpv.cz)

Články

Spořicí účet od mBank nyní s 3 % a bonusem 500 Kč

Spořicí účet mBank (mSpoření) je od 19.1.2021 úročen sazbou 3 % ročně. Banka tak reaguje na zvyšující se sazby ČNB a navyšování úrokových sazeb u spořicích produtků ostatních bank na trhu. Využijte jedinečné akční nabídky 3 % a 500 korun k tomu.
Celý článek

mSpoření úrokovou sazbu navyšuje na 2,5 % a přidává bonus

Od 1.1.2022 mohou nový klienti mBank získat vysokou sazbu úročení a k tomu ještě bonus 500 Kč. mBanka se rozhodla navýšit úročení na 2,5 % ročně a k tomu novým klientům dát do startu peněžitý bonus 500 korun.  Akce je omezna časově do konce února 2022, ale samozřejmě může skončit i předčasně....
Celý článek