Spoření jako předsevzetí

AKTUALIZOVÁNO: S novým rokem se mnoho lidí rozhodlo spořit. Nástrojů, které mohou využít je celá řada. Nedá se říci, že některé jsou výhodnější a některé méně. Záleží na prioritách každého spořitele. 

Podílové fondy, stavební spoření, spořicí účet či dávání peněz "pod polštář". To jsou běžné standardní možnosti každého střadatele. 

Podílové fondy

Je jich celá řada. Rozlišují se dle rizika, druhu, typu a množstvím investic, délkou investování, teritoriálního či sektorového zaměření, atd. Určitě zpravidla patří mezi nejvíce rizikové, ale mohou být i mnohem ziskovější než ostatní druhy běžného spoření. O peníze můžet přijít, nebo jich získat mnohem více, než na stavebním spoření či spořicím účtu.

Mezi nevýhody patří ríziko investic (můžete rychle vydělat a také prodělat), zpravidla vysoké poplatky či omezení financí (nevyplatí se vybírat finance minimálně 6 měsíců po investici, jelikož dojde ke zdanění z příjmu, atp.). Rozhodně je důležité se nad investováním v podílových fondech trochu zamyslet - kam, kolik a jak.

Podílové fondy nejsou ani tak spořením, jako spíše skutečným investováním. To přináší své výhody a nevýhody.

Stavební spoření

Stavební spoření bylo velice populárním druhem spoření, které bylo dostupné prakticky všem. Bohužel, postupem času se jeho výhodnost vytrácí. Finanční i legislativní podpora státu u stavebního spoření dlouhodobě klesá a dochází k omezování. 

Určitě velkou nevýhodou je nemožnost výběru vložených peněz dříve, než za 6 let od uzavření smlouvy. To je velice dlouhá doba. Nikdo nevíme, co se nám může v tomto časovém horizontu stát a jestli nebudeme potřebovat ony prostředky. Zhodnocování peněz, se vyplatí jen do nějakého objemu. Některé spořicí účty mohou vydělat více již při malé úložce, než stavební spoření. Je důležité se tedy nad tím zamyslet - kolik mi to za tu dobu vydělá a vyplatí se mi zafixovat tolik peněz bez možnosti na ně "šáhnout" po tak dlouho dobu?

Spořicí účet

Spořicí účet je z těchto vybraných možností určitě nejlepším řešením pro ty, kteří chtějí mít své peníze stále "při ruce" - s možností výběru kdykoli, dobrým úročením, jednoduchou správou a standardně bez poplatků.

Výhodou je také velký výběr, prakticky každá banka má vedle běžného účtu i svůj spořicí účet. Tady ale pozor. Většinou velké banky nemají spořicí účty výhodně úročeny. Výhodné úročení nalezneme zpravidla u menších a středně velkých bank či u nových bank. 

Spořicí účet je jednoduše bankovní účet, který je nadstandardně úročený. Má sloužit pro zhodnocování peněz, které zrovna nepotřebujete, ale chcete je mít za jakéholiv důvodu stále dostupné s možností výběru.

Pojištění vkladů je ze zákona na 100.000 EUR, resp. ekvivalent této měny - 2.568.000 Kč k 4. lednu 2012.

Pokud si chcete založit spořicí účet zdarma a online > ŽÁDOST o spořicí účet online

Peníze pod polštářem

Mít peníze tzv. "pod polštářem" je zpravidla ta nejhorší varianta. Nezhodnocují se, ba naopak znehodnocují (inflace, atp.). Nechat peníze i na běžném účtu v bance je jako nechat je pod polštářem. 

 

Články

Spořicí účet od mBank nyní s 3 % a bonusem 500 Kč

Spořicí účet mBank (mSpoření) je od 19.1.2021 úročen sazbou 3 % ročně. Banka tak reaguje na zvyšující se sazby ČNB a navyšování úrokových sazeb u spořicích produtků ostatních bank na trhu. Využijte jedinečné akční nabídky 3 % a 500 korun k tomu.
Celý článek

mSpoření úrokovou sazbu navyšuje na 2,5 % a přidává bonus

Od 1.1.2022 mohou nový klienti mBank získat vysokou sazbu úročení a k tomu ještě bonus 500 Kč. mBanka se rozhodla navýšit úročení na 2,5 % ročně a k tomu novým klientům dát do startu peněžitý bonus 500 korun.  Akce je omezna časově do konce února 2022, ale samozřejmě může skončit i předčasně....
Celý článek